Call us toll free:
Top notch Multipurpose WordPress Theme!

Partioasu

Luotsitytön tunnistat punavalkoisesta huivista ja iloisesta hymystä. Partiohuivia käytetään aina kun ollaan partiossa: kokouksissa, retkillä, leireillä ja edustustapahtumissa huivin tulee aina olla siististi rullattuna kaulassa. Partiohuivi on harrastuksen aloittavan partiolaisen ensimmäinen varustehankinta. Perinteisen käytännön mukaan partiohuivia ei saisi pestä, mutta toki esimerkiksi pölyisen suurleiriviikon jälkeen pesu voi olla ihan paikallaan. Jotkut hankkivat eriksen "käyttöhuivin", jossa eletyn partioelämän jäljet saavat näkyä, ja sen lisäksi "edustushuivin" joka pidetään puhtaana.

Partioasuun kuuluu sudenpennuilla sininen college-paita ja sitä vanhemmilla sininen napillinen partiopaita. Paitoja voi ostaa Scandinavian Outdoorista. Suomen partiolaisten partiopaitojen merkkiohje löytyy täältä, minkä lisäksi löydät tältä sivulta myös Luotsityttöjen omaa merkkiohjeistusta.

Luotsityttöjen huivin hankinta

Huivin hinta on 20€.

21.3.2022 eteenpäin kaikki huivin ostajat saavat halutessaan kaupan päälle myös LLT-kangasmerkin
Maksa huivi Luotsityttöjen tilille FI94 1020 3000 1021 76 viitteellä 1494.

Huivin saa ryhmänjohtajalta vain maksukuittia vastaan!

Luotsityttöjen alle kouluikäiset perhepartiolaiset käyttävät sinistä partiohuivia, jonka kärkikolmioon ommellaan Luotsityttöjen lippukuntatunnus. Sinisen huivin saa hankittua Scandinavian Outdoorista ja lippukuntatunnuksen lippukunnalta. Aikuiset perhepartiolaiset käyttävät lippukunnan puna-valkoista partiohuivia (tai muun lippukunnan huivia, jos ovat ennestään jäsenenä toisessa lippukunnassa).

Lippukuntatunnuksen hankinta

Lippukuntatunnuksen eli kankaisen Luotsityttömerkin hinta on 2 €.
Maksa merkki Luotsityttöjen tilille FI94 1020 3000 1021 76 viitteellä 1494.

Merkin saa ryhmänjohtajalta vain maksukuittia vastaan!

Ryhmänjohtajat voivat järjestää ryhmälleen erillisiä merkkien myyntikertoja, jolloin on mahdollista lunastaa merkki itselleen esimerkiksi käteisellä (Huom! Tasaraha). Johtaja tiedottaa tällaisesta mahdollisuudesta erikseen.

Lippukuntatunnus kiinnitetään partiopaidan vasempaan hihaan paikkakuntatunnuksen (HELSINKI) ja piiritunnuksen (Pääkaupunkiseudun partiolaiset) väliin. Merkkien väliin on hyvä jättää noin 1 cm tilaa.

Alle kouluikäiset perhepartiolaiset voivat ommella merkin sinisen partiohuivin kärkikolmioon.

Sudenpentujen partioasu

Sudenpennut eivät käytä kankaista edestä napitettavaa partiopaitaa. Heidän virallinen partiopaitansa on tummansininen collegepaita, jonka voi ostaa esimerkiksi Scandinavian Outdoor Storesta tai heidän nettikaupastaan. Paitaa voi halutessaan pitää kokouksissa ja lippukunnan yleisissä tapahtumissa, virallisissa tilaisuuksissa se on pakollinen. Sudenpentupaitana käy myös mikä tahansa tummansininen neule tai collegepaita, mutta siinä ei saa olla kuvioita.

Paitaan vasempaan hihaan kiinnitetään partiolaisen kuulumisesta partioon kertovat tunnukset (paikkakunta: Helsinki, lippukunta: Luotsitytöt, partiopiiri: Pääkaupunkiseudun partiolaiset, järjestö: Suomen Partiolaiset sekä maaimanjärjestöjen tunnukset: WOSM ja WAGGGS, ja partiouran edetessä siihen kiinnitetään lisäksi erilaisia ikäkausi- ja aktiviteettimerkkejä akelan eli laumanjohtajan ohjeiden mukaisesti.

Virallisissa tilaisuuksissa sudenpennut pukeutuvat viralliseen asuun, johon kuuluu:

 • lippukuntahuivi
 • sudenpentupaita
 • tummansininen/musta hame ja tummat sukkahousut TAI tummansiniset/mustat housut
 • tummat kengät

Partiohuivin käyttö

Huivia käytetään kaikissa partiotapahtumissa ja siitä voi päätellä, mihin lippukuntaan sen kantaja kuuluu. Luotsityttöjen huivi on puoliksi punainen ja puoliksi valkoinen, ja sen keskellä kulkee kaksi raitaa. Sudenpennut solmivat huivinsa merimiessolmulla, seikkailijat ja sitä vanhemmat käyttävät huivin solmimiseen neljäntuulensolmua, jota kutsutaan myös ystävyydensolmuksi. Solmut opetellaan kokouksissa. Huivi taitellaan kolmion kannasta kärkeen rullalle siten, että alakolmiota jää vapaaksi hieman alle vaaksan mitta. Muista merkitä huiviin oma nimesi! Paras kohta tähän tarkoitukseen on huivin yläreuna, jolloin teksti jää kauniisti piiloon taittelun jälkeen.

HUOM! Luotsityttöjen punavalkoinen huivi kannattaa pestä ennen ensimmäistä käyttöä, jolloin liiat värit kuluvat pois. Muuten edessä voi olla ikävä yllätys, kun huivi muuttuu sadesäällä vaaleanpunaiseksi!

Perhepartioon osallistuvat alle kouluikäiset voivat käyttää sinistä partiohuivia, johon on ommeltu Luotsityttöjen lippukuntatunnus kärkikolmioon. Huivin voi solmia merimiessolmulla yhdessä vanhempien kanssa.

Seikkailijan, tarpojan, samoajan, vaeltajan ja aikuisen partioasu

Seikkailijat ja sitä vanhemmat luotsitytöt pukeutuvat virallisissa tilaisuuksissa partiopaitaan, joka on kankainen ja edestä napitettava. Paidan ja siihen kiinnitettävät merkit saa hankittua Scandinavian Outdoor Storesta tai heidän nettikaupastaan. Asussa voi käyttää nahkaista ruskeaa partiovyötä, sekä oman ikäkauden väristä pillinarua.

Partiopaidan vasempaan hihaan kiinnitetään partiolaisen kuulumisesta partioon kertovat tunnukset (paikkakunta: Helsinki, lippukunta: Luotsitytöt, partiopiiri: Pääkaupunkiseudun partiolaiset, järjestö: Suomen Partiolaiset sekä maailmanjärjestöjen tunnukset: WOSM ja WAGGGS). Partiouran edetessä paitaan kiinnitetään lisäksi erilaisia ikäkausi- ja aktiviteettimerkkejä sammon tai ryhmänjohtajan ohjeistuksen mukaan. Kaikilla on lisäksi maatunnus (Suomi Finland) oikean taskun yläpuolella.

Virallisissa tapahtumissa seikkailijoilla ja sitä vanhemmilla on:

 • Lippukuntahuivi
 • partiopaita
 • tummansinen/musta hame ja tummat sukkahousut TAI tummansiniset/mustat housut
 • tummat, siistit jalkineet
 • partiovyö (ei pakollinen)
 • oman ikäkauden pillinaru (ei pakollinen)

Ikäkausien värit partiossa

 • perhepartio: punainen
 • sudenpentu: keltainen
 • seikkailija: oranssi
 • tarpoja: violetti
 • samoaja: metsänvihreä
 • vaeltaja: ruskea
 • aikuinen: tumman sininen
 • PJ-kurssin käynyt ja valtakirjan saanut partiojohtaja (18+): valkoinen

 

Ikäkausien värit näkyvät partioasussa vapaaehtoisessa pillinarussa ja perhepartiolaisilla oravamerkeissä.