Call us toll free:
Top notch Multipurpose WordPress Theme!

Lippukunta

Lauttasaaren Luotsitytöt on aktiivinen tyttölippukunta Helsingin Lauttasaaressa. Lippukunta toteuttaa toiminnassaan partio-ohjelmaa ja ryhmiä löytyykin kaikille ikäkausille alle kouluikäisten perheille tarkoitetusta perhepartiosta aina aikuisten omaan toimintaan saakka. Lippukunnalla ei ole nimestään huolimatta aktiivista meripartiotoimintaa, vaikka yhteistyötä onkin vuosien varrella tehty mm. Koivusaaren purjehtijoiden kanssa.
Lippukunta kuuluu Pääkaupunkiseudun Partiolaisiin ja lukeutuu reilulla 200 jäsenellään partiopiirin suurimpiin lippukuntiin. Luotsityttöjen taustayhteisönä toimii Lauttasaaren seurakunta, joka tarjoaa toiminnallemme tilat Lauttasaaren kirkolta.
Veljeslippukuntamme on Lauttapartio, jonka kanssa toteutetaan yhteisiä partiotaitokilpailuja ja muita retkiä ja leirejä. Molempien lippukuntien kolot ja varastot sijaitsevat Lauttasaaren kirkon kellarissa, joten yhteistyö on aktiivista niin toiminnan kuin kalustonkin osalta. Teemme yhteistyötä myös muiden Etelä-Helsingin alueen lippukuntien kanssa mm. järjestämällä yhteisiä ryhmänohjaajakoulutuksia ja kesäleirejä.

Lippukunnan historiaa

Lippukunnan aloittaessa toimintaansa vuonna 1951 oli Lauttasaari vielä metsien peitossa ja saarelta mantereelle kuljettiin puusiltaa pitkin. Saarelta löytyi paljon retkeily- ja leirimaastoa. Lippukunnan toiminta alkoi Vanhan Kirkon Vartijoiden haaraosastona. Nuoria saarella asui jo silloin paljon. Haaraosasto kasvoi ja siitä päätettiin perustaa itsenäinen lippukunta. Suomen partiotyttöjärjestön kortistoon lippukunta kirjattiin 2. huhtikuuta 1952. Lippukunnan nimestä käytiin tiukkaa keskustelua: vaihtoehtoja oli kaksi, joista päätettiin valita Lauttasaaren Luotsitytöt. Nykyiset Luotsitytöt ovat kovin kiitollisia siitä, että lippukunnan nimeksi ei tullut Sinisorsat. Nykyisin ikinuori lippukunta koostuu noin 200 aktiivisesta jäsenestä, jotka puhaltavat yhteen hiileen niin metsässä kuin mahdollisuuksien mukaan merelläkin. Vaikka lippukunta on maapartiolippukunta, Luotsitytöillä on kuitenkin vuosien varrella ollut meripartiohenkistä yhteistyötä mm. Koivusaaren pursiseuran kanssa.

Kokoontumistilat

Luotsitytöt ovat päässeet palaamaan Lauttasaaren kirkolle kesän 2022 aikana, kun kirkon peruskorjaus valmistui. Uudelle kololle kuljetaan omasta sisäänkäynnistä kirkon kiviaidassa Myllykallion leikkipuiston puolelta.
Luotsitytöt ovat kokoontuneet Lauttasaaren kirkolla sinne tehdyissä partiotiloissa eli kololla jo kirkon rakentamisvuodesta 1958 lähtien. Kolon sijainti on vaihdellut vuosien varrella ja nykyään se sijaitsee kirkon kellarissa, jonne valmistui kokonaan uudet kokoontumistilat peruskorjauksessa. Lauttasaaren kirkon peruskorjauksen ajan 2020-2022 Luotsitytöt kokoontuivat Pohjoiskaari 36:ssa sijainneella kololla.